De eerste keer logopedie

 In Over de Spreektoren

Voor het eerst naar logopedie gaan kan best spannend zijn. Zowel voor je kind als voor jou. Wat gaat er gebeuren? Is mijn kind er alleen of ben ik erbij? Durft mijn kind daar wel te praten? Het verloopt niet bij iedereen op de zelfde manier, maar in grote lijnen gaat het ongeveer zo:

Vooraf

Voordat jullie voor de eerste keer komen hebben we elkaar al telefonisch gesproken. Je vult daarna een online vragenlijst in. De vragen gaan over praktische dingen zoals geboortedatum, huisarts, verzekeringsnummer, school of opvang, thuissituatie. En waarvoor jullie naar logopedie komen. Welke problemen komen jullie tegen en wat is jullie hulpvraag?
Bij het eerste gesprek zullen we hier verder over praten. Als dat al kan, zullen er ook vragen aan je kind worden gesteld. Maar de meeste kinderen die bij ons komen zijn jong en vinden het fijn om eerst gewoon lekker te spelen.

Geen praatdokter

Hoe bereid je je kind voor op de eerste keer logopedie? Nou, niet op deze manier: “We gaan naar een praatdokter en die gaat kijken hoe goed jij al kan praten”.
Zoals je kan lezen in andere blogs gaat praten niet zo best als er spanning is. Bij jonge kinderen ontstaat praten vooral tijdens het spelen. Dat is dan ook wat we de eerste keer doen: spelen en kletsen.
Misschien is je kind al wat ouder en weet hij of zij waar jullie voor komen. Dan kan uitleg als “een mevrouw die ons/jou kan helpen met dingen die moeilijk zijn met praten” een goed idee zijn.
Wij worden door ouders en kinderen overigens gewoon Anja of Carolien genoemd; geen spraakjuf of praatmevrouw, en al helemaal geen praatdokter…

Spelen en kletsen

Voor de afspraak hebben jullie misschien even moeten wachten op de gang. Daar is onze wachtruimte met speelgoed en boekjes. Ook in de kamer hebben we al wat voor je kind klaargezet. Misschien hebben jullie ook zelf iets meegenomen. Dat maakt het vaak makkelijker om binnen te komen.
Na het bespreken van de vragenlijst is er tijd voor meer spel of tekenen. We kunnen dan vaak al veel zien en horen. Bij oudere kinderen kan soms al een korte test worden afgenomen.

Hoe verder

Dan is het tijd om af te ronden. Een eerste indruk is gekregen en we maken afspraken voor daarna. Na een paar afspraken zal steeds duidelijker worden wat er aan de hand is en wat we kunnen doen. Dit zullen we dan met jullie bespreken. Soms maken we daarvoor een aparte afspraak, zonder dat je kind daar bij is.

Jij kent je kind het beste

Weet dat je alle vragen en twijfels met ons kan bespreken. Dat kan gaan over je kind, de logopedie of over onze aanpak. Jij kent je kind het beste. Het helpen van je kind doen we samen met jou.

Meer weten over wie wij zijn? Lees het blogbericht ‘Anja & Carolien’ 

Recent Posts
Anja en Carolien van de SpreektorenAls logopedist moet je blijven leren