Gebaren gebruiken? Maar gaat mijn kind dan wel praten?

 In spraakproblemen

Tijdens de logopedie maken wij regelmatig gebruik van gebaren. Dit doen we niet alleen bij dove of slechthorende kinderen, maar ook bij horende kinderen. Met een gebaar maak je een woord visueel; dat helpt als je een taal aan het leren bent. Het helpt bij het begrijpen van een woord. Maar het maken van een gebaar is ook fijn als je het woord nog niet, of niet zo goed, kunt uitspreken.

Waar komen de gebaren vandaan?

Gebaren komen uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Dit is de taal van dove mensen. Het is een volwaardige taal, met eigen grammaticale regels.
Wij maken gebruik van losse woordgebaren uit de Gebarentaal. We spreken in Nederlandse zinnen en daarom wordt dit Nederlands met Gebaren genoemd (NmG).

Waarom gebaren gebruiken bij de logopedie?

Al voordat jonge kinderen hun eerste woorden zeggen, kunnen ze gebaren nadoen en gebruiken. Zo hebben ze geleerd om te wijzen naar iets, zwaaien ze dag met hun handje of maken een beweging naar hun mond als ze willen eten (soms met een smak-geluidje erbij). Dit zijn natuurlijke gebaren en lichaamstaal, iets wat we allemaal doen.
Gebaren kunnen een fijn hulpmiddel zijn bij kinderen met problemen in de spraaktaalontwikkeling. Gebaren helpen om de gesproken taal beter te begrijpen. Ook helpen gebaren bij het leren van woorden (woordenschat) en het vertellen.
Een aantal andere ‘voordelen’ op een rij:

  • Gebaren zijn makkelijker te maken dan woorden
  • Gebaren zijn beter zichtbaar dan woorden
  • Met gebaren kan je kind eerder communiceren dan met woorden
  • Door gebaren te maken trek je de aandacht van je kind

Gaat mijn kind dan wel praten?

Ja! En sterker nog: gebaren kunnen voor kinderen net dat zetje zijn dat ze nodig hebben om tot spraak te komen. Het maken van een gebaar met je handen, kan een spraakbeweging uitlokken.
Sommige ouders zijn bang dat het gebruiken van gebaren ‘lui’ maakt. Wij zien juist het tegenovergestelde: gebaren geven kinderen die nog niet goed kunnen praten toegang tot communicatie. Een belangrijke voorwaarde om tot spreken te komen.
Aan de slag met gebaren? Kijk eens op https://gebarenles.nl/

Recent Posts