Vakantie! Ook van de logopedie

 In Tips

Gaat in de vakantie het praten van mijn kind niet achteruit? Staat de ontwikkeling dan niet stil?
Nee, waarschijnlijk niet. Rust en pauze zijn belangrijk als je nieuwe dingen aan het leren bent.

Bezinken

Jullie kinderen hebben de afgelopen maanden bij logopedie veel nieuws gehoord en uitgeprobeerd. Veel verschillende dingen ook. Nieuwe klanken, nieuwe woorden, nieuwe zinnen. Maar ook leren luisteren naar hoe woorden klinken, leren luisteren naar jezelf. Leren dat je mag uitproberen hoe je dingen anders kan doen. Leren dat het soms anders gaat dan je wil.
Dat mag nu bezinken. En net als zand in een roerige rivier; het bezinkt pas door rust. En dan wordt het water langzaam helder.
Wie weet hoor je in de vakantie een nieuw woordje of een spontaan goed uitgesproken klank. Of misschien herkent je kind ineens een ontspannen stotter bij jou of bij zichzelf. Of bij het spelen in de zandbak op de camping ontstaat er mooi contact met een ander kind. Of kunnen opa en oma je kind plotseling beter verstaan.

Vijf tellen

Hopelijk is er ook voor jou rust deze zomer. Een kans om te kijken en luisteren naar je kind en je te verwonderen. Zoek het in de vakantie niet in extra oefenen omdat de logopedie op pauze staat. Maar grijp deze tijd aan om te communiceren in volle aandacht. Want dat is wat goede communicatie is: kijken, wachten, luisteren.
Experimenteer in de vakantie eens hier mee:

  • Speel met je kind mee, alsof je zelf een kind bent. En kijk wat er gebeurt; bij je kind en bij jou.
  • Als je met elkaar praat, wacht dan 5 tellen voor je weer wat zegt of vraagt. En luister wat er gebeurt.

En wij?

Wij gaan de zaken ook laten bezinken: de logopedie trajecten van jullie kinderen, hoe het loopt in onze praktijk, de nieuwe website. En we gaan plannen maken voor nieuwe blog berichten. Als je daar ideeën of wensen voor hebt, laat het ons weten via Contact
Maar eerst nemen we pauze. Fijne zomer!

Anja en Carolien

Meer lezen?

Neem vast een kijkje bij de nieuwe informatie op onze website: https://www.spreektoren.nl/

Recent Posts